Új kedvencem van. Ez főleg azért figyelemre
méltó, mert ez egy tévéműsor. Ezt a státuszt eddig maximum sorozatok nyerték
el. (Egészen konkrétan a Vészhelyzet és a Doktor House, slussz-passz.) Ez a
műsor pedig a Gasztroangyal, ami, ha
jól tudom, legalább másfél éve megy a közszolgálati csatornákon. Érzékeltem én,
hogy létezik, kicsit tudatosabban akkor, mikor Fáy Miklós a róla írt kritikájában
oda jutott, hogy nem tud rajta fogást találni. Nézni kb. egy hónapja kezdtem
úgy hogy véletlenül konkrétan láttam egy adást, és előtte ragadtam. Nem akarom
hosszan elemezni, aki nézi tudja: mindennapjaink, egy kicsit megemelve, de
mégis természetesen. És csupa olyan recept, amit az ember azonnal meg akar
főzni. Lehetőleg egy piros mázas cserépedényben.
Ez az étel annyira egyszerű volt, hogy látni akartam, mi sül ki belőle. Azután,
amikor föltettem, egyszer csak meghallottam anyám hangját, amint azt
mondja: olyan kövér volt ez tyúk, hogy egyáltalán nem tettem alá zsírt.
Mindjárt nagyobb bizalmam is lett hozzá, nem is hiába.
Csirkepaprikás halászlé
módjára főzve (2 személyre):
1 fej vöröshagymát apróra
vágunk, és 4 csirke felsőcombbal, meg 1 szárított
csípős paprikával együtt feltesszük főni. Annyi vizet teszünk alá,
hogy éppen ellepje a húst. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt
főzzük. Ha a hús puha, a forrásban lévő levébe kavarunk 1 teáskanál
pirospaprikát, és belereszelünk 1 gerezd fokhagymát. 1
tojásból és fél pohár langyos vízből a megfelelő mennyiségű (kb.
15 dkg) liszttel galuskatésztát kavarunk, és a forrásban lévő
ételbe nagyobb galuskákat szaggatunk. Kevésbé legyen piros, mint a hagyományos
pörkölt, és a galuska beszaggatása előtt lehet egy picit sós, mert a galuska
fölveszi.
Kifejezetten élveztem a
galuska deszkáról való szaggatását, otthon mindig így csináltuk. (Deszkát a
vízbe márt, rátesz egy nagy kanál galuskatésztát, késsel leválaszt egy csíkot,
és a lébe vagdossa. Go to ten.)
Én így készítem: 1 kg csirkeszárny, vagy csirkecomb, vagy apró hús. Bele a fazékba, ráöntök 2 liter vizet, s felforralom. Beleteszek két nagy fel vöröshagymát, pár gerezd fokhagymát, literenként egy evőkanál sót, egy evőkanál pirospaprikát. A csirkét egy óráig, a sertéshúst másfél óráig főzöm lassú tűzön. Negyven perc elteltével hozzáteszek még egy evőkanál pirospaprikát. Megkóstolom a levet, s ha kell utána sózom. Lehet borsot is tenni hozzá, vagy egy csípős paprikát kettévágva. Bográcsban is készülhet. Egyszerű kaja, nagyon finom.
VálaszTörlés