2013. március 27., szerda

Esküszöm, utoljára

Tényleg nem akarok mindenkit halálra untatni a levesekkel, de ha nem írom le az újakat, akkor a fejből főzöttek vészesen kezdenek hasonlítani egymásra. A buzi hóesés számomra semmi mást nem jelent, mint hogy ezután a tavasznak kell jönnie, elkerülhetetlenül, salátákkal, és bodzaszörpös eperrel. Mint ahogy azt is eldöntöttem, hogy az átbetegeskedett tél után nyugodt, egészségben eltöltött nyár következik, amikor főzök, rendezem a fiókokat és a szekrényeket, és végre eldöntöm, hogy megírom-e azt a könyvet, amihez évek óta gyűjtöm az anyagot, vagy mégsem.

Mivel a millió leves-fénykép között alig tudom beazonosítani az éppen aktuálisat, inkább felteszek egy nagyon jópofát és a témához illőt: Különböző országok zászlói, a rájuk jellemző élelmiszerekből megjelenítve. Sajnos nem tudom, hol találtam, elég régóta rakosgatom.



Angol borsóleves (4 személyre): 


1 fej vöröshagymát apróra vágunk, és 1 evőkanál olívaolajon kevés sóval megpároljuk. Amikor már puha, adunk hozzá apró kockára vágott répát (kb. 10 dkg) és zellert (kb. 5 dkg) és tovább pároljuk még legalább 10 percig. Felöntjük kb. 7,5 dl vízzel és teszünk bele 4-5 szelet füstölt húst*. Babérlevéllel, zsályával, rozmaringgal  ízesítjük. Teszünk bele 1 leveskockát, és 1 doboz leöblített babot (vagy mást). Forrástól számított 10-15 percig főzzük, közben elkészítjük a gombócokat. 10 dkg liszthez adunk 5 dkg hideg vajat, sót, szerecsendiót és 1/4 kanál sütőport. 2 evőkanálnyi (kb. 30 ml) vízzel kemény tésztává gyúrjuk, és 12 kicsi gombócot készítünk belőle, amiket lisztezett tálcán elrendezünk, és végül a levesben kifőzünk. 15-20 perc alatt lesz készen. A levest tálalás előtt megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel.

*Nálunk újabban mindig van itthon, a szerkezetéből ítélve dagadó van félkilós darabokban felfüstölve. Mindenre, és mindenbe jó.

Eredetileg zöldborsóval készült, én azt babbal helyettesítettem, de ez nyilván egész más étel.

Citromos leves a Food52-től (4 személyre):
 
1 póréhagymát alaposan megmosunk, és félkarikákra vágunk. 1 evőkanál olívaolajon  puhára pároljuk, sózzuk. Adunk hozzá apró kockákra vágott répát és zellert, hozzávetőlegesen 2:1 arányban. Teszünk bele 1 gerezd felaprított fokhagymát, és 1 kisebb cukkinit kockára vágva. Sózzuk, borsozzuk, és puhára pároljuk a zöldségeket. Felöntjük húslevessel, teszünk bele 1 doboz leöblített babot, fél citrom reszelt héját. Ha felforrt, 2 marék kisebb méretű tésztát teszünk bele. Főzzük 10 percig. Beletesszük a kockára vágott főtt csirkehúst, néhány levél felcsíkozott kelkáposztát. Ezekkel is főzzük néhány percig, majd tálalás előtt apróra vágott kaporral és zöldpetrezselyemmel szórjuk meg, és belecsavarjuk 1 citrom levét. Aki szereti tehet bele chilipelyhet, vagy a főzés kezdetén 1 szárított csípős paprikát. Én biztosan.

A Food52-t  Amanda Hesser szerkeszti. Lehetne az oldal áttekinthetőbb, de a receptek nagyon jól használhatóak.

1 megjegyzés:

  1. Írd meg azt a könyvet! A levesekkel az a baj, hogy nehezen fényképezhetőek, de azt hogy rögtönöz az ember levesfőzésnél, ez a műfaj nagyon elbírja.

    VálaszTörlés