2013. július 5., péntek

Lennék-e vegetáriánus?


A válasz nem egyértelmű: talán igen, talán nem. Szeretem a húst, és többnyire nem szívesen mondanék le róla. Ha néha mégis húsmentes a főzés, akkor biztosan van az ételben sajt vagy tojás. Nyilván ösztönösen választok olyan hozzávalót, amely fehérjében gazdag, mivel a szervezet követeli a magáét: az aminosavakat.

Az élő szervezetben minden biológiai funkció fehérjékhez kötött. Az élet nem más, mint a fehérjemolekulák reakcióinak különleges szervezettségű sorozata (némileg átfogalmazva Szentgyörgyi Albert híres meghatározását). Tehát fehérjék nélkül nincs élet. Itt következik a természet egyik paradoxona: az ember fehérjét csak fehérjéből tud előállítani az aminosavak sorendjének átrendezésével. Vagyis a fehérjementes táplálkozás illúzió. Több-kevesebb (inkább kevesebb) fehérjét minden élelmiszer tartalmaz. Ha valamilyen megszorítást vezetünk be az étrendünkben, akkor a bevihető fehérje mennyiségét és minőségét korlátozzuk, ugyanis csak az állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák az összes aminosavat, amelyekből a fehérjék felépülnek.

A táplálkozási korlátozások különböző mértékűek lehetnek. A félvegetáriánusok nem esznek bizonyos húsokat (leggyakrabban marha- és sertéshúst, vagy csak halat esznek). Az ovo-lakto-vegetáriánusok semmilyen húst nem esznek, de tejtermékeket és tojást igen. Aki tojást sem eszik, az a lakto-vegetáriánus. A vegán állati eredetű élelmiszert egyáltalán nem fogyaszt. A makrobiotikus étrend az állati eredetű élelmiszerek teljes kizárása mellett a gyümölcs-zöldség-hüvelyes fogyasztást is korlátozza bizonyos mértékben, de ennek a diétának már lehetnek egészségre ártalmas változatai.

Arra emlékeztek, mikor a Notting Hill című filmben egy csont és bőr lány arról beszél, hogy csak földre hullott gyümölcsöt eszik? Ennél csak az rosszabb, ha valaki ezt halálosan komolyan előadja élőben, mint létező étrendet. Velem megtörtént…

A vegetarianizmus bármelyik változatát követheti valaki egészségügyi okokból (veseelégtelenség), vallási okból, azért, mert nem szereti a húst, vagy szeretné kímélni a szervezetét. Olvastam olyan érvelést is, hogy a fogyasztásra épülő világban ez az egyetlen lehetőség az aszketizmusra, tehát akinek erre van hajlama, az megbélyegzés nélkül választhatja a táplálkozás ilyenfajta korlátozását.

Az biztos, hogy a húsmentes ételek is lehetnek ugyanolyan ízletesek, mint a hússal készültek.

Fűszeres zöldséges rizs (4 személyre főételként, 6 személyre köretként):



· 1 padlizsánt felszeletelünk és besózunk. 15 perc állás után a sót lemossuk, a szeleteket megszárítjuk és több részletben mindkét oldalukon megsütjük egy serpenyőben 1-1 evőkanál olívaolajon.

· 1 fej vöröshagymát apróra vágunk, 1 evőkanál olívaolajon kevés sóval puhára párolunk, majd megpirítunk rajta 25 dkg szeletekre vágott gombát.

· 7 dl vizet felforralunk 1 leveskockával és kifőzünk benne 20 dkg rizst. A levest a rizs teljesen magába szívja. Összekeverjük 1 csomag apróra vágott zöldpetrezselyemmel, és lefedve állni hagyjuk.

· 1 dl tejszínt felforralunk sóval, borssal, 1 csipet bazsalikommal és belereszelünk 1 gerezd fokhagymát. Összekeverjük 1 dl tejföllel.

· Lereszelünk 10 dkg edami sajtot.

· Felszeletelünk 2-3 közepes paradicsomot.

· Egy kerek tűzálló edény alját kirakjuk a padlizsánkarikák kb. kétharmadával. Rákanalazzuk a hagymás gombát, és befedjük a rizzsel. A tejszínes keveréket rálocsoljuk. A tetejére tesszük a maradék padlizsánt és a paradicsomkarikákat. Rászórjuk a reszelt sajtot és 200 fokos sütőben pirosra sütjük.

Sok feladat van sokféle alapanyaggal, ezért érdemes átgondolni a sorrendet. Ha besóztuk a padlizsánt, feltesszük a vizet a levesnek. Míg az felforr, felvágjuk a hagymát, föltesszük. Most jöhet a padlizsán mosása, sütése, közben beletesszük a leveskockát, majd a rizst a levesbe, elkezdjük pucolni a gombát, és így tovább.
Megjelent a Lélek az ételben weboldalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése