2013. július 11., csütörtök

Pad thai saláta

Nem csak az ihlet hiánya okozza a ritka bejegyzéseket, hanem egyfajta válság is. Nem annyira komoly, de  mindenképpen érinti a főzést és az étkezést. Fehérjeszegény táplálkozás az előírás, amely az én esetben azt jelenti, hogy semmi hús és hüvelyes, nagyon ritkán tojás. Tejtermék mehet, válogatva. A meglepetés az, hogy nem is érint igazán rosszul, inkább kiváncsivá tesz, de  igényel némi átgondolást. Első nekifutásra talán végigfőzöm Hugh Fearnley-Whittingstall szakácskönyveit. (Nem, nem a Meat címűre gondoltam...). Itt van viszont a River Cottage sorozat két jó darabja, a Veg és az Every day.
Elsőre elég jól választottam.

Pad thai saláta (2 adag):




Forró sós vízben kifőzünk egy kocka összepréselt mie tésztát (kb. 6 dkg). Egy másik edényben roppanósra főzünk kb. negyed kiló zöld zöldbabot. Közben egy nagyobb tálban összekeverünk 2 evőknál borecetet, fél citrom héját és levét, 1 felaprított csilipaprikát, 1 gerezd zúzott fokhagymát, 1 teáskanál barna cukrot, 1 teáskanál olívaolajat, fél teáskanál szójaszószt. Felszeletelünk 2 zöldhagymát, és az öntethez adjuk. A kifőtt tésztát leszűrjük, leöblítjük, és az öntethez keverjük. hagyjuk kihűlni. Fél kígyóuborkát elfelezünk, és vékony szeletekre vágunk. A zöldbabot az uborkával és 2-3 dkg sós mogyoróval együtt a tésztához keverjük. Egy-két órát állni hagyjuk. Aki szereti, tehet még rá szójaszószt.

Úgy érzem, menni fog, hogy közben még gulyáslevest és hasonlókat is főzzek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése