2013. december 17., kedd

Gyümölcsös gyümölcssaláta

A gasztrosznobságnak sok oka-foka van, és meglepő módon két irányba működik. Amikor egy angol nyelvű receptben feltünt a sun-dried tomato kifejezés, és felvilágosítottam a tavasszal szakmai vizsgázó szépreményű szakácstanoncokat, hogy ez annnyit tesz, hogy aszalt paradicsom, az egyik lángész azt találta mondani meglepő magabiztossággal, hogy ilyen állat pedig nincs. És én akár már jövőre beülhetek egy olyan étterembe, ahol ez a titán főz.
A másik véglet meg, amikor nem tudja valaki, hogy mi az, ami előtte van, de drága volt, hadd szóljon. A legutóbbi rémálmom, amikor egy főzőműsorban egy hideg vegyes ízelítő volt az előétel. Szárított sonka, valami méregdrága sajt, dinnye, papaya és gránátalma. A gránátalmát meghámozták, mint az almát, akkurátusan felvágták szeletekre, és  hártyástól odatették a tányérra. Namármost, aki nem ismerni, az elkezdi késsel villával darabolni,. A hártyája ki tudja, milyen ízű, valószínűleg keserű, a magokig el se jut. Aki meg tudja, melyik az ehető része, vajon felvállalja-e, hogy kézzel kiszedi a magokat, utána meg késsel-villával belapátolja, ahogy sikerül?
Én szeretem a gránátalmát, és nem bánok vele finoman, ugyanis mindent kibír. Az az affektálás szintén vicces, hogy ütögessük ki a magokat fakanállal.

Gyümölcsös gyümölcssaláta (4 személyre):






















1 üveg őszibarackbefőttet leszűrünk, a barackokat egy nagyobb, mély tálba daraboljuk. Ráöntünk 1,5-2 dl habzóbort, fél citrom levét és 1 evőkanál mézet. Merülőmixerrel pépesítjük. Ha valamelyik összetevőn finomítani kell, abból még adunk hozzá, legyen szósz sűrűségű. Narancsot, kivit darabolunk bele ízlés szerinti mennyiségben, és gránátalmát szemezünk hozzá. A mélyhűtött málna is jó, de az felengedve megszínezi az ételt, ezt vegyük figyelembe. Néhány óra hűtés után tálaljuk.

Egy húszéves Mesterkukta újság ajánlotta, akár előételnek is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése