2014. január 7., kedd

Morzsagombócos leves

Először is főzünk egy levest a mostanában bevett módszer szerint. Ez áll a következőkből: olívaolaj, vöröshagyma, fokhagyma, répa, zeller, beáztatott babkeverék*, zellerzöld, zöldpaprika, tejszín, só, bors, babér, zsálya. Ehhez adjuk a külön, sós vízben kifőzött gombócokat. A gombóc Stahl Judit receptje, de azt hiszem, hogy ez tulajdonképpen egy maceszgombóc mutáció.

Morzsagombócok (16 darab):




















25 dkg zsemlemorzsát megsózunk és megborsozunk egy nagy tálban és hozzáöntünk 1,75 dl langyos tejet. Összegyúrjuk és 30 percig állni hagyjuk. 1 egész tojást kikavarunk 5 dkg puha vajjal és 2 evőkanál liszttel meg 1 csokor felaprított zöldpetrezselyemmel együtt a morzsához adjuk. Összegyúrjuk, lapos téglalapot formálunk belőle és folpackba csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük. 16 részre vágjuk. A darabokat egyenként gombócokká formáljuk és forrásban lévő sós vízben kb. 20 percig főzzük, majd átszedjük a levesbe.**


*A dolcevita weboldal terméke, többféle bab, csicseriborsó, árpagyöngy, sárgaborsó, lencse és vöröslencse keveréke

**Ez is ugyanaz a kategória, mint a grízgaluska, a krumpligombóc, a nudli, meg a túrógombóc, hogy a szűrés összetörné, ezért inkább szűrőkanállal kell kiszedegetni a főzővízből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése