2014. június 18., szerda

Spenótos stíriai metélt

"...bájos, de nem győz meg arról, hogy egészségesen táplálkozik." Én elalélnék, ha Fáy Miklós a tollára venne, de most nem vagyok biztos abban, hogy Chili és Vaniliát éppen ez a két dolog motiválná elsősorban. Mostanában  a Magyar narancsban követem Zsófi tevékenységét, és úgy látom sok sallangot elhagyott az utóbbi időben. Már nem érzi szükségét, hogy minden ételben legyen legalább egy beszerezhetetlen hozzávaló, sőt inkább az egyszerűségre törekszik. Arra, hogy kevés hozzávalóból izgalmas ízeket hozzon ki. Most a stíriai metéltet újította meg. A stíriai metélt az ÉKT-könyvben ( a szakácstanulók szakácskönyvében) az éttermi meleg tészták között szerepel, tuljdonképpen túrómetélt citromos-vaníliás tejfölös masszában átsütve. Sósan még jobbnak ígérkezett.

Spenótos stíriai metélt (4 személyre):




















25 dkg tehéntúrót megsózunk, összekeverjük 2 tojássárgával és annyi liszttel, hogy hogy jól gyúrható, nem ragadós tésztát kapjunk. Kicsit letakarva pihentetjük, majd 1 cm vastagra nyújtjuk, és 5x1 cm-es csíkokra vágjuk. Lobogva forró, sós vízben több részletben kifőzzük, szűrőkanállal kiszedjük. Annyi ideig elég főzni, míg feljön a víz tetejére. Kiszedjük egy tálba, és kevés vajjal összekeverjük. 25 dkg spenótot apróra vágunk, belereszelünk 1 gerezd fokhagymát és 5 dkg parmezán sajtot. Hozzáadunk 1 pohár tejfölt, 2 tojássárgát, sózzuk, borsozzuk, és bőven reszelünk bele szerecsendiót. Végül beleforgatjuk a 2 tojás felvert habját, és ezt a masszát összekeverjük a tésztával. Kivajazott edénybe tesszük, és 200 fokon addig sütjük, míg a teteje megpirul.

Zsófinál juhtúróval készült.

1 megjegyzés: