2014. július 30., szerda

Kencefeladat

Összekeverünk 2 pohár 450 ml-es, 3,5% zsírtartalmú natúr joghurtot 200 ml 30% zsírtartalmú tejszínnel. Kicsit megsózzuk, és szűrőbe tett kávéfilteren 36 órán keresztül hagyjuk lecsöpögni. A lecsöpögött 600 ml savót kiöntjük, vagy felhasználjuk kenyérsütéshez. Mennyi lesz a visszamaradt krémtúró zsírtartalma? (Feltételezve, hogy a savóban nincs zsír.)

Azok között, akik ezt a feladatot megoldják és a helyes eredményt elküldik nekem az ecet.es.olaj@gmail.com emailcímre, kisorsolok egy kis ajándékot. 

Beküldési határidő: augusztus 3. éjfél


Az ötlet Bede Annáé, és én boldogan tettem hozzá a saját lecsöpögtetett joghurtomhoz a sót meg a tejszínt, mert így egy jól kenhető, kellemes ízű masszát kaptam, ami emlékeztet a Philadelphiára, vagyis pont olyan mint a különböző láncokban natúr sajtrém néven kapható mutációi.

Lehet belőle fokhagymás petrezselymes sajtkrémet csinálni (fokhagymából és petrezselyemből is sok kell, plusz még só és sok bors):



Vagy lehet flancolni sajtgolyókészítéssel (rozmaring, egész bors, mustármag, borókabogyó, dió, fokhagyma, 3 madárszem chili, az üveg fala mentén csorgatva felöntjük olívaolajjal):


Ha ez egy komoly feladat lenne (az!), akkor ml helyett cm3-t kellett volna írni.