Kapros
zöldbableves (4
személyre)
Kb. 1 liter
vizet felforralunk sóval, borssal és 1 leveskockával. 30 dkg zöldbabot megtisztítunk,
és a forrásban lévő vízbe tesszük egy tisztított, de egyben hagyott vöröshagymával,
és csokor feldarabolt kapor felével együtt. Ha a bab megpuhult 1
teáskanál étkezési keményítőt/burgonyalisztet elkeverünk 1 dl
tejszínnel, és egy kevés vízzel feleresztjük. A forrásban lévő levesbe
öntjük, és jól kiforraljuk. Hozzáadjuk a maradék kaprot, és jól
behűtjük.
Joghurtos
céklaleves (4
személyre)
2 fej céklát bő vízben puhára főzünk kuktában 30
perc alatt. Ha kihűlt, meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. 2
kemény tojás sárgáját kivesszük, és a levesestálban villával
összetörjük. Felengedjük 1 nagy doboz kaukázusi kefírrel, és
adunk még hozzá még 1 kis doboz joghurtot is. Beletesszük a
reszelt céklát. Ha sűrű, vízzel hígítjuk a szükséges mértékben, sózzuk,
borsozzuk. Teszünk még bele apróra vágott kaprot, és zöldhagyma
felaprított zöldjét. A keménytojások fehérjét apróra vágjuk, és a leves
tetejére szórjuk.
Zöldalmaleves
citromhabbal (4
személyre)
A leveshez
meghámozunk 2 zöldalmát, és apró kockára vágjuk. A kockákat
beletesszük körülbelül 1 liternyi vízbe egy csipet sóval. Adunk
hozzá 2-3 evőkanál kristálycukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, fél citrom
levét és két ujjnyi darab lehámozott citromhéjat egészben. Ízesítjük 3
darab egész fahéjjal és 5-6 darab egész szegfűszeggel. Felforraljuk, és
kb. 30 percig főzzük. Utánaízesítjük, ha szükséges, és hagyjuk kihűlni.
Kihalásszuk a darabos fűszereket és a citromhéjakat, merülőmixerrel pépesítjük.
Hozzáadunk 1 dl tejszínt.
A
citromhabhoz 1 egész tojást és 1 tojás sárgáját felverünk 7,5
dkg cukorral jó habosra robotgéppel. Vizet forralunk egy lábasban, és a
tojáshabos tálat rátesszük. Habverővel folyamatosan verjük a krémet, és több
részletben hozzáadjuk 1 citrom levét. A hab térfogatának meg kell nőnie,
és egy kicsit be kell sűrűsödnie. Ez körülbelül 6-8 percig tart, folyamatos
habverés mellett. Ekkor elzárjuk a gázt, de még a gőz fölött hozzáadunk
4,5 dkg vajat, és addig verjük tovább, míg a vaj eloszlik a krémben.
Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük, míg megszilárdul, legalább egy éjszakára.
Tálaláskor két evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk a levesbe.
Gyümölcsleves
Hozzávalók 3 személyre:
1 csomag mélyhűtött erdei gyümölcs keverék
3 evőkanál cukor
Fél csomag vaníliás cukor
Fél citrom leve
1 teáskanál étkezési keményítő
mézeskalács fűszerkeverék
1 csipet só
A fagyott gyümölcsöket egy tálba öntjük. A sót és a
fűszerkeveréket kb. 1 liter
vízben feltesszük, és 5-10 percig forraljuk. Hozzáadjuk a vaníliáscukrot, a
cukrot, és a citromlevet. Az étkezési keményítőt elkeverjük egy kis vízben, a
leveshez öntjük és kiforraljuk. Megkóstoljuk, utánaízesítjük és a gyümölcsökre
öntjük. 2-3 óra múlva tálalhatjuk, előtte öntsük bele a tejszínt.
Marcipános
barackleves (4
személyre)
6 szem
sárgabarackot és 3
szem őszibarackot falatnyi darabokra vágunk, és egy nagy üvegtál aljára
teszünk. Felforralunk kb. 1 liter vizet 1 csipet sóval, fél teáskanál
mézeskalács fűszerkeverékkel, 1 teáskanál vaníliakivonattal és fél citrom
levével. Beleteszünk egy darabot a citrom megmosott héjából is,
és belereszelünk 5 dkg marcipánt. Kavargatva felforraljuk, és
amikor a marcipán feloldódott, megcukrozzuk. 1 teáskanál étkezési
keményítőt/burgonyalisztet elkeverünk 1 dl tejszínnel, és
egy kevés vízzel feleresztjük. A forrásban lévő levesbe öntjük, és jól
kiforraljuk. Ezután a barackokra öntjük, és jól behűtjük.