2015. január 7., szerda

Mákos kalács & Co

Az idei karácsonyi sütés a következő tételekből állt:

a) Zserbó. Egy az egyben ment a karácsonyi csomagba, csak a széleket ettük meg itthon.

b) Zabpelyhes keksz aszalt áfonyával és csokichipsszel. Nigella Lawson karácsonyi szakácskönyvéből. Esetleg a következő segítsütire jó lesz?

c) Pogácsa. Természetesen túrós. A fele ment frissen a mélyhűtőbe.

d) Fatörzs torta. Piszke zseniális receptje. A tapasztalataimról majd később.

e) Mákos kalács. Gyorsan két sütést is megért, egyet a karácsonyi vendégségre, a következőt a két ünnep között. A tésztája a szokásos (25 dkg liszt, 3 dkg porcukor, 2 sárga, 1 teáskanál só, fél csomag szárított élesztő, 7 dkg olvasztott vaj, citromhéj), a tölteléken kellett finomítani, végül valahogy így állapodott meg: 10 dkg mák, 10 dkg porcukor, 1 vanília kikapart magjai, reszelt narancshéj, és annyi tej, amivel a mákot fel lehet főzni. A töltelék alá egy kevés puha vaj mehet.

Első változat:




















Második változat:




















A piteforma túl vastag ehhez a kelt tésztához, az alja lehetett volna sültebb. És egy nagyobb edény sem ártana.






















Volt persze hideg pulyka és krumplisaláta is. A mindig visszatérő töltött káposzta és kacsasült mellett nekem ezek a karácsonyi ételek. És húsleves.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése