2015. február 2., hétfő

Egy bűnös siralmai

Három éve is van, hogy C. J. Sansom regénysorozatáról írtam bejegyzést, különös tekintettel az állandó főhősre, Matthew Shardlake-re. Az agave  2012-ben adta ki a sorozat ötödik kötetét. Azóta nem hallottunk Shardlake-ről, az író egy másik művel volt elfoglalva. Az amazon keresőrendszere véletlenül adta fel a Lamentationt, ami a frissen megjelent hatodik kötet, egyelőre fóliáns méretben, kemény táblával, 650 oldalon.





















Matthew lassan mindenből kiábrándult. A jogból, a vallásból, a királyból, és néhány hozzá közelállón kívül az egész emberiségből. Közülük egy különösen kedves a szivének. Az egykori Lady Latimer először a megbízója volt, majd a barátja lett, mindeközben pedig VIII. Henrik hatodik felesége, hiszen ő Catherine Parr, akit az öregedő, beteg király vesz feleségül, halála előtt három évvel. Catherine ekkor kétszeres özvegy, egyik házasságában sem született gyermeke. Viszont intelligens, olvasott és önálló. Ért a zenéhez, és gondolatait rendszeresen papírra veti. Méltó partnere hát a királynak.







Vagy a király neki. A sorozatból egy olyan Henrik portréja rajzolódik ki, akinek sokféle tehetsége számos emberi hibával, párosul, aki számára  mindenek felett való a politika, az országa, saját maga, és örökösei kiváltságos helyzete. Élete utolsó évében a királyban felmerül, hogy vallási reformját visszafordítja, de úgy, hogy az angol egyház mégse kerüljön a pápa fennhatósága alá. A reformáció híveit üldözni kezdik, a reformáció gondolatát  mindenki fejéből ki szeretnék irtani. Máglyán égetnek meg prédikátorokat, és minden alattvalónak be kell szolgáltatnia a birtokában lévő vallási tárgyú könyveket. A beszolgáltatásról listát vezetnek.






















Anne Askew és társai megégetése, a regény első fejezetének tárgya.


Ebben a kritikus helyzetben Catherine Parr papírra veti Lamentations of a Sinner című művét, amelyben magára vonatkoztatva kifejti a reformáció alapgondolatát, azt hogy egyedül hit által üdvözülhetünk. A könyv valóban megszületett, Katalin Henrik halála után kiadta a könyvet, és összes műveinek jelenkori kiadásában is olvasható. A regényben valaki ellopja a kéziratot a királyné szobájából, és ő Matthew Shardlake-et kéri meg az előkerítésére. Ha illetéktelen kézbe kerül, esetleg a király elé, a dolgok pilanatnyi állása szerint ő is máglyán végzi. A könyv sikertelen kereséséről szól a regény. Végül a rejtélyt az a személy világítja meg, aki a könyv ellopásra parancsot adott, de addigra többen meghalnak, nyomorékká, vagy földönfutóvá válnak, és Matthew ismét csalódik sokakban. Mindez szinte hiába, mert a király végül a reformáció pártján marad, fia mellé olyan pártfogókat nevez ki halála utánra, akik ezen az oldalon állnak.


























Lady Elizabeth 13 éves korában

Matthew sok mindent elveszít ismét, és a személyes biztonsága és hitele  is kockán forog. Az özvegy királyné azzal tudja őt valamennyire megvédeni, hogy a regény utolsó oldalán kinevezi a 13 éves Lady Elizabeth tanácsadójának. Henrik harmadik, és legkevésbé szeretett gyermekének kevés reménye volt arra, hogy bármilyen politikai szerepet kapjon, de mi már tudjuk, Matthew hiába számít egy kis nyugalomra. Az író még két kötetet tervez. Eddig egy év volt a kötetek között eltelt idő, tehát a következő akár foglalkozhat azzal a szexuális zaklatással is felérő esettel, amelyben Catherine Parr negyedik, és egyben leghitványabb férje, sőt maga Katalin is szerepet kap. Matthew 45 éves lesz akkor, és még mindig ereje teljében. Amikor tíz éven belül Erzsébet is trónra kerül, már öregnek számít majd, de nem lesz még elesett. Talán az lesz az utolsó kötet, amelyben Matthew Shardlake valamilyen végzetes cselszövést hárít el, amely Lady Elizabeth trónra lépését megakadályozná. Méltó befejezés lenne.

Azt is remélem, hogy H. Kovács Mária már dolgozik a Lamentation  fordításán.

1 megjegyzés:

  1. Az utolsó mondatodhoz: azt én is nagyon remélem, mert alig várom már:-)))

    VálaszTörlés