2015. február 8., vasárnap

Tart Oignon

A Franciaországban szakmai gyakorlatukat töltő tanulók munkanaplót vezetnek, ki-ki vérmésrséklete és hajlandósága szerint. Olyan is van, aki komolyan veszi a dolgot, és olyasmiket ír bele, mint ennek a hagymás lepénynek a receptje. A legfőbb tanulság (számomra a francia konyha megismerésének legfőbb tanulsága is), hogy minden legyen a legegyszerűbb, semmi csicsa, semmi egzotikum, legyen minden az, ami.

Hagymás lepény (egy 22 cm átmérőjű piteforma, vagy 3 kicsi):





















Vajastésztát készítünk. 15 dkg lisztet elmorzsolunk 10 dkg hideg vajjal és egy csipet sóval. Hozzáadunk 1 tojássárgát és 1 vagy 2 evőkanál jéghideg vizet, éppen csak álljon össze, gyúrni nem kell. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a tölteléket, de legalább 30 percre.
Fél kg hagymát (lehet fehér vagy vörös, sőt lila is) 10 dkg vajon kevés sóval puhára párolunk. Ez akár 45-60 percig is eltarthat, meg lehet csinálni egy nappal korábban. Ha kihűlt, hozzáadunk 2 pohár tejfölt és 5 tojásságát. Sózzuk, borsozzuk. A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy a tálat és a peremét befedje. Beleöntjük a tölteléket, és 200 fokos sütőban addig sütjük, míg a teteje aranybarna lesz. Langyosan a legjobb.

Akinek van kedve, süssön a hat leeső fehérjéből makaront.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése